Aktualności

cukierki z kokosa

12 czerwca 2015
Autor:
Rafał

Najdłuższa rzeka Azji południowo-wschodniej – Mekong kończy swój bieg w południowym Wietnamie, wpadając do Morza Południowochińskiego. Tworzy w tym miejscu deltę, która zwana jest koszem pełnym owoców, ponieważ znajdują się tam ogrody pełne bananów, durianów, mango, kokosów, … . Z tych ostatnich w małej rodzinnej fabryczce wyrabia się cukierki. Mleczko kokosowe gotuje się, aż zgęstnieje i masę wlewa się do form. Gdy zastygnie kroi się je na kostki i cukierki zawija się w podwójny papierek: ryżowy (jadalny) i zwykły (niejadalny). Żeby uzyskać inne smaki do cukierków można dodać durian, orzeszki, lub imbir.
Moja córka najlepiej lubi te z samych kokosów 🙂 .

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *