Aktualności

rotti w Ella

01 sierpnia 2016
Autor:
Rafał

Najlepsze rotti jakie jedliśmy na Sri Lance było w niewielkiej, górskiej miejscowości Ella. Rotti to naleśnik (placek), który zawijany jest jak krokiet, a wewnątrz znajduje się warzywne nadzienie doprawione curry. Do środka można wrzucić wszystko co kucharz ma w spiżarni: owoce morza, jajko, kurczak, ser, ryby, a w naszej ulubionej restauracji dodawał nawet mątwe.
Często z kuchni dobiegał charakterystyczny stukot, to znak że kucharz przygotowuje kottu rotti. Dwoma kawałkami blachy (służące mu za noże) sieka wszystko na gorącej ladzie. Chodziliśmy nieraz do kuchni, by sami dobierać dodatki do swojego rotti mówiąc kucharzowi co ma dorzucić, a czego nie dawać.

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *